Niet iedereen met sikkelcelziekte kan (fulltime) werken. Het is daarom belangrijk altijd  goed naar je eigen lichaam te luisteren en je eigen grens te kennen. Werk waar je lang moet staan en veel loopt zijn niet voor elke sikkelcelpatiënt geschikt. Ook een te stressvolle baan kan als belastend worden ervaren. Kies het type baan dat (fysiek) goed bij je past.

Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is de werkgever in te lichten. ‘Is het wel veilig en behoud ik mijn baan?’ zijn vaak gehoorde zorgen. Het is natuurlijk nooit fijn dit gesprek te hebben en wees gerust: je bent niet verplicht het te vertellen. Een voordeel van het wel vertellen is dat je afspraken kunt maken met je werkgever. Zodat jullie beide de verantwoordelijkheid dragen dat het goed gaat met jouw gezondheid. Vind je het eng of moeilijk kun je er ook voor kiezen eerst de personeelsmanager in te lichten en dan samen te kijken hoe de eigen manager inlicht wordt.

Als je werkgever op de hoogte is van je situatie is het goed als om concrete werkafspraken. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden:

  • Flexibele werkuren bijvoorbeeld kortere werkdagen of later beginnen.
  • De mogelijkheid om parttime te kunnen werken
  • Indien nodig de mogelijkheid om vanuit huis te kunnen werken.
  • De mogelijkheid in een verwarmde omgeving te werken
  • De mogelijkheid om tijdens werktijd voldoende te drinken
  • Tussentijd de mogelijkheid om te zitten.
  • De mogelijkheid om vrij te kunnen nemen voor ziekenhuisafspraken
Steun Sikkelcelpatiënten

IXL geeft sikkelcelpatiënten de regie over hun leven terug met praktische tools en programma’s. Met 1 programma kunnen we 15 patiënten helpen de regie over hun leven te krijgen. Doneer nu.

0

Begin met typen en druk op enter om te zoeken